פיטורין עבודה

שאלה:

שלום.

התחלתי לעבוד (בנתיים ללא חוזה כתוב) כמלמד תשב"ר בתלמוד תורה קהילתי שנפתח לפני שנה למגמת התפתחות. קיבלתי את כיתה א' בת 4 תלמידים.

ראיין וקיבל אותי הרב שאחראי על הפיקוח הרוחני בשטח ומשמש גם כמלמד בעצמו בכיתה ה' המונה 3 תלמידים, כיתה ה'.

בכיתה ג' ישנם 6 תלמידים, הרב שהיה המלמד שם, החליט מסיבות אישיות לפרוש מעבודתו.

במקביל ביקש אבא של 2 תלמידים אחים אצלי בכיתה, להעביר אותם אל מוסד אחר, שמלכתחילה עמד אצלו על הפרק משיקולים כלכליים.

ישב עמי ר' ובישר לי שכיתתי הנוכחת תיסגר ושאקבל באופן וודאי וסופי את כיתה ג של הרב שעזב. הסכמתי והתחלתי בניהול הכיתה בנאמנות רבה.

כעבור זמן זרק הרב של כיתה ה מכיתתו – תלמיד אשר לא התנהג לרוחו וכך נותרו לו 2 תלמידים.

פנה אלי המנהל הכלכלי ואמר שבעקבות הנסיבות ובאשר למעמד וניסיון הרב של כיתה ה' ביחס אלי, הרי שיש לו עדיפות על פניי ולכן עלי לפרוש ולתת את מקומי עבורו.

לתמיהתי בעניין השיב כי מדובר ב'אונס' וכי אם תיפתח עוד כיתה אני הראשון להיות מלמד שם.

שאלתי היא, האם מטעם הצדק לפטר אותי כמלמד מסור רק מהסיבה שכיתה אחרת נסגרה ולקח את מקומי מלמד אחר משיקולי מערכת, ואם כן, האם עלי לקבל משכורת עד למציאת עבודה חדשה כשבאמצע השנה קשה למצוא משרה בתחום ההוראה?

יישכ

תשובה:

שלום וברכה,

לא ניתן להשיב על שאלה כזו ללא שמיעת שני הצדדים.

כנראה שהצדק איתך כיון שלא ניתן לפטר באמצע שנת לימודים, וחייבים לשלם עד סוף השנה, כדין שכר פועל באמצע היום שלא יכול לבטל את הפועל באמצע היום וחייב לשלם לו מחיר של כל היום. נכון שאם יש למנהל טענת אונס הוא פטור מלשלם, אולם יש לדון אם יש כאן טענת אונס כיון שיש להם כיתה לתת לך ואחרי שכבר התחלת לעבוד בכיתה החילופית הרי היא שייכת לך ואסור להם לסלק אותך לטובת המלמד השני. ולכן כדאי לגשת לדין תורה שישמעו את הצדדים ויקבעו פס"ד.

בהצלחה.