עונת אור זרוע בווסת הפלגה

שאלה:

חוששים?

תשובה:

בהחלט, עונת אור זרוע אמורה בוסת הפלגה, ולאותם קהילות שחוששים לעונת אור זרוע, זה המקרה לחשוש.

מקורות:

מעיקר הדין מה שמוסכם על כל הפוסקים, הוא שבעונה בה הראייה אמורה לבוא יש לפרוש, כלומר אם היתה לאשה הפלגה של 28 יום והראייה האחרונה היתה בלילה, אז ביום ה28 בלילו יש לפרוש, וכן אם היתה הראייה ביום, יש לפרוש ביום. אולם לדעת האור זרוע לא די בכך [אני כותב את ההבנה המקובלת באור זרוע, יש כמה וכמה דעות בביאור דבריו], ויש לפרוש בעונה הקודמת. לדעתו, מה שאמרו חכמים "העונה הסמוכה לוסתה", היינו שלא די לפרוש רק בעונת הוסת אלא גם בזו שלפניה. אם נניח העונה היא בליל ה28 יש לפרוש גם ביום ה27, אך לא בליל ה27. רבים מהפוסקים חששו לדבריו, ראה בנושאי כלי השו"ע בסי' קפד מה שדיברו בזה, וכך התקבל להלכה בהרבה מאדו קהילות. החתם סופר החמיר בזה מאוד, עד שדן באשה שטהורה רק לילה אחד בחודש והוא אור זרוע, האם מותר להם לשמש או שצריכים להתגרש… מאידך ידוע שהחזון איש פקפק בדברים אלו. לכן כל אחד יתייעץ בענין זה עם רבו המקובל עליו וינהג כפי הוראותיו וכפי מנהג בני קהילתו. מרבותי קיבלתי שאם ליל טבילה יוצא בעונת אור זרוע לא חוששים לדבריו, אבל באופן הרגילים יש לחשוש. כמו כן יש לזכור, שלגבי עונה בינונית דעת הכרתי ופלתי שכל ה24 שעות אסורים, ולא רק עונת הוסת, כך שאם הראייה היתה ביום, הלילה אסור לא רק מצד ענין האור זרוע אלא גם מחמת דברי הפלתי.