התייחסות לחשבונות בנק וכספים של אמא (עם דמנציה)

שאלה:

אמא עם דמנציה כבר מספר שנים,
אנחנו שלושה ילדים, אמא גרה אצל אחותי ביחידה נפרדת,
הבת של אחותי ובעלה נמצאים איתה בימי א-ה מרגע שהיא חוזרת ממועדון מלבב עד שהיא הולכת לישון,
אנחנו מעבירים להם תשלום מהחשבון של אמא,
אמא נמצאת במועדון כבר שנה, חלק מהתשלום למועדון מגיע מביטוח לאומי, החלק השני משולם מהחשבון של אמא,
כשאמא הייתה צלולה היא נתנה לכל חתונה של נכד 20000 שח מתנה,
בשנה האחרונה היו שלוש חתונות, שתי חתונות לפני כשנה ואחת לאחרונה,
בשתי החתונות הראשונות אפשר לומר שהופעל קצת לחץ על אמא כדי שתתן 20000ש"ח, והיא אכן נתנה,
בחתונה האחרונה היא נתנה מיוזמתה.
למען ההגינות אני צריך לציין שלאחי יש 11 ילדים, לאחותי יש 12 ילדים ולי שניים,
בעיניי עולות כאן שתי שאלות
1. ההתייחסות לכסף של אמא
2. התייחסות לירושה
מעבר לממון אציין עוד נקודות:
1. אמא גרה בצמוד לאחותי, זה נכון שיש היום מטפלים (הנכדה) עם אמא אבל עדיין, האחריות להתנהלות היומיומית באופן טבעי רובצת על אחותי
2. לאמא יש דירה, הדירה כרגע משרתת את אחותי.

היינו רוצים לקבל הדרכה הלכתית איך לנהוג.

תשובה:

שלום וברכה,

הכספים של האמא שייכים לאמא ואסור לקחת כספים שלא לצורכה, גם אם היא הייתה נותנת מתנה לנישואי הנכדים אסור להמשיך לקחת שלא מרצונה. רק אם היא בכושר אפשר לשאול אותה אם היא מסכימה שייקחו מכספה לכל נכד, אבל אם היא אינה בכושר אסור לקחת, כיון שניתן לומר שמא אינה רוצה להמשיך לתת.

אם האמא ייחדה כסף למימון נישואי הנכדים, מותר לקחת מהקרן עבור נישואי נכדים. כמו כן אם מדובר בהוצאות קטנות לנישואי נכדים ואין חשש שיהיה מחסור כספי יש להקל לקחת מהכספים של האמא, כמבואר בשו"ע סימן רצ שמותר לאפוטרופוס לתת צדקה מכספי קטן או שוטה.

מותר לתת מכספה לנכדה שמשרתת אותה כיון שזה לטובתה ונכלל בכל ההוצאות שהיא צריכה לכך. כמו כן כל דבר שהיא צריכה [מזונות, הוצאות רפואיות] מותר לקחת מכספה.

לגבי הירושה עכשיו בחייה לא חולקים את ירושתה. הירושה תתחלק רק אחרי 120.

לגבי הבת שגרה בביתה אם נכנסה בהסכמת האמא מותר לה להמשיך לגור שם עד מותה.

הנהלות הכספים צריכה להיות מדוקדקת כיון שהכסף שייך לה.

אם יש לאמא שעות שהיא בכושר כדאי שתכתוב צוואה הלכתית כדי שכל נושאי הממון יהיו ברורים.

בהצלחה ורפואה שלמה.