תשלום על תיקון הנזק בבית הניזק

שאלה:

אדם שבר חלון בביתי יש באפשרותי לקחת את החלון לזגג והמחיר יהיה נמוך בשמונים שקלים מאשר לקרוא לזגג לתקן בביתי האם ביכולתי לתבוע את המחיר הגבוה הכולל הגעה או לא
ומה הדין בחלון כבד שאין באפשרותי לקחתו ידנית

תשובה:

שלום וברכה,

שומת הנזק נערכת לפי דרך העולם, ולכן אם מדובר בחלון שניתן להסירו ולהובילו בקלות לזגג, והדרך להוביל את החלון לזגג, חייב המזיק תיקון בלבד ולא צריך לשלם תוספת של 80 ש"ח שיגיע הזגג לבית הלקוח.

אם מדובר בחלון קבוע או חלון כבד שהדרך להביא זגג לבית, חייב המזיק לשלם גם את ההזמנה של הזגג לבית.

בהצלחה.

מקורות:

נחלקו הפוסקים אם מזיק חייב לתקן או חייב לשלם את הנזק. לדעת הש"ך (סימן שפז) חייב המזיק לתקן, ולכן אם הדרך להביא את הזגג, א"כ מוטל על המזיק להביא זגג ולתקן, ולכן אם משלם צריך לשלם גם עבור הזמנת הזגג. וגם לחזו"א (ב"ק ג, ו) שהחיוב הוא חיוב תשלומים, חייב המזיק לשלם על הזמנת הזגג כיון שזה חלק מהתיקון.

אם אין דרך להזמין זגג, הרי שהובלת החלון לזגג הוא עניין של טרחה ולא של נזק ממוני, ועל הטרחה אין חובה לשלם, ולכן לדעת הש"ך מוטל על המזיק לטרוח ולתקן. ולדעת החזו"א לא מוטל עליו לטרוח אלא לשלם את העלות של התיקון, ועל הטרחה אין חובת תשלומים.