הלוואה בין שכנות שלא ע"מ להחזיר

שאלה:

הרב שלום, שמעתי לא פעם שיש עניין כאשר לווים ביצה מהשכן חובה להחזיר.
יש לי שכנה שאנחנו ביחסים טובים ולוקחות אחת מהשניה לא פעם מצרכים, אף פעם לא התחשבנו ואנחנו לא מחזירות אחת לשניה אלא אם מדובר במשהו גדול או יקר כמובן.

רציתי לשאול האם מותר לבקש מהשכנה ביצה בידיעה שלא אחזיר (כמובן היא יודעת שלא אחזיר), כיוון שלא אוכלים בביתי ביצים וחבל לי לקנות מגש ביצים שילך לפח בשביל ביצה אחת.

תודה מראש

תשובה:

שלום וברכה,

כל הלוואה אפילו קטנה מאוד צריך להחזיר – דין פרוטה כדין מאה.

אם מקובל בין שני השכנות שלוקחים ולא מחזירים, אין חובה להשיב כיון שזה כתנאי שנותנים מתנות אחת לשנייה, אבל שיהיה ברור שכך הנוהג ביניכן ולא רק הסתברויות. ולכן כדאי שתדברו על כך בפירוש ותתנו שהלוואות של דברים קטנים לא מחזירים.

בהצלחה.