ברכת הגומל לאחר לידה

שאלה:

ב"ה

שלום וברכה,

בשעה טובה נולדה לנו בת.
רציתי לשאול כיצד עושים לה ברכת הגומל? ומתי? והאם האמא והתינוקת צריכות להיות נוכחות פיזית בזמן הברכה? תודה

תשובה:

שלום וברכה

ראשית מזל טוב ורוב נחת! לעצם הענין הנושא אינו נוכחות האם, אלא היא עצמה זו שאמורה לכתחילה לברך… היא זו שנעשה עמה נס והחלימה מהלידה… לכתחילה יש לברך בפני עשרה גברים, אפשר לבוא ליד בית הכנסת לאחר התפילה ולרכז כמה אנשים ולברך. יש שהקלו שאשה תברך בפני גבר אחד ותשע נשים, וכך הובא במשנה ברורה. אמנם יש שנהגו שהבעל מברך בפניה ואומר הגומל לחייבים טובות שגמלך כל טוב והיא עונה אמן [ויש שנהגו שגם מברך הגומל שלא בפניה בנוסח הרגיל]. יש קהילות שכלל לא נהגו שנשים מברכות הגומל לאחר לידה, אלא האשה באה לבית הכנסת לעזרת נשים, ושומעת את בעלה עולה לתורה ועונה אמן אחר ברכותיו ואמירת הברכו, וזה נחשב לה כמו הגומל לפי מנהגם.

מקורות:

משנה ברורה סי' ריט ס"ק ג וס"ק יז, וראה שו"ת אגרות משה או"ח ח"ה סי' יד.