חיוב על המתת בעל חיים בשוגג

שאלה:

שלום ומועדים לשמחה, אם ראובן חלילה דרס והמית את הכלב של שמעון , מה חייב לשלם?
א. באונס . אם באונס פטור לגמרי מעיקר הדין, האם מידה טובה לדעתכם לפצות את שמעון בשווי הכלב/שווי כלב חדש, עוגמת נפש וכו.
ב. ברשלנות.
תודה!

תשובה:

שלום וברכה,

נחלקו הראשונים לגבי אדם שהזיק באונס גמור אם חייב לשלם. להלכה אנו נוקטים שפטור מתשלומים. ולכן אם הזיק באונס אין חובה לשלם, אך כיון שיש שיטות שמחייבות ראוי שהמזיק יפצה במשהו.

אם הנזק הגיע מרשלנות חייב המזיק לשלם.

בהצלחה.

מקורות:

דעת התוספות שמזיק באונס פטור ורק אם הזיק בשוגג חייב המזיק כיון שאדם מועד לעולם, ולא במזיק באונס. אולם דעת הרמב"ן שמזיק באונס גמור חייב. השו"ע סימן שעח הביא שגם אם הזיק באונס חייב לשלם, ונראה מדבריו שפסק כדעת הרמב"ן. אולם הרמ"א הגיה בדבריו וכתב שמדובר שאינו אנוס לגמרי, ונראה מדבריו שסובר בדברי המחבר שבאונס גמור יהיה פטור. אולם הש"ך העיר שצריך להגיה ברמ"א י"א כיון שדעת המחבר כדעת הרמב"ן. ומ"מ מידי ספק לא יצאנו ולכן נוקטים להלכה שמזיק באונס פטור, אך כיון שהדבר שנוי במחלוקת ודאי שראוי לפצות.