הדלקת נרות שבת – בחורי ישיבה

שאלה:

מה דינם של בחורי ישיבה בהדלקת נרות שבת?
ומה הדין פתיחת מקררים של זמנינו בשבת ללא התקן שבת ואין בהם אור, ומה דעתם של פוסקי ספרד בזה?

תשובה:

שלום וברכה

בחורי ישיבה הגרים בפנימיית הישיבה חייבים בהדלקת נרות שבת. ראה ערוך השלחן רסז ה, ושש"כ פרק מה הערה נו-נז, ואינם יוצאים ידי חובה בהדלקת ההורים. אמנם יש מפוסקי ספרד שהסתפקו בזה, ראה שו"ת אור לציון ח"ד סי' מז לענין חנוכה, ודעת הגר"ע יוסף שלענין חנוכה הם טפלים להורים, אבל נראה שלענין שבת הדין שונה, כך מבואר בס' ארחות שבת פרק לג הערה שמב בהרחבה. ולצאת מספק יש לכוון בפירוש לא לצאת בהדלקת בני ביתו.

מקום ההדלקה יהיה בחדר האוכל של הישיבה, ויזכו את הנרות לכל הבחורים ואחד ידליק עבור כולם, כיון שדינם ככמה בעלי בתים שסועדים יחד ולא כמשפחה אחת ששם אין צורך בזיכוי הנרות. ישיבה שמרשה להדליק בחדרים, אחד ידליק בחדר האוכל והשאר בחדרי השינה, וגם אחד ידליק ויזכה עבור שאר חברי החדר, אבל בדרך כלל המנהג לסמוך על חדר האוכל לבד.

במקררים היום הבעיה הקטנה היא הנורה, יש הרבה מאוד חיישנים שמופעלים בכל פתיחה וסגירה, וזה פסיק רישא דניחא ליה כיון שכך הוא עובד ומווסת את הטמפרטורה ואין להקל בזה, יש לעשות התקן שבת.