גביית שכר לימוד שלא כחוק

שאלה:

שלום וברכה
שאלתי נוגעת בענין תשלומי הורים לבתי ספר שלא כחוק.
דהיינו שלפי החוק ולפי תקנון משרד החינוך אסור למוסד לגבות שכר לימוד מההורים.

יצוין שהמוסד נמצא תחת תקצוב מלא של המדינה.
כך שהשאלה היא גם אם מותר לגבות כשהחוק אוסר. ובפרט כשמשרד החינוך בעצם משלם את השכר לימוד של ההורים במסגרת חוק חינוך חינם

שאלה נוספת
באם המוסד אסור לו לגבות שלא כחוק, האם מותר למסור למפקח במשרד החינוך כשהמוסד כופה בכח את התשלום.

תשובה:

שלום וברכה,

גם אם המוסד מתוקצב על ידי משרד החינוך ישנם מוסדות שצריכים משאבים נוספים לתקצב את המוסד, ולכן לא תמיד ניתן לאסור על המוסד לגבות תשלומים מהורי התלמידים. וקשה לקבוע מסמרות בנושא.

בכל מקרה אין היתר למסור את המוסד לרשויות אלא עליכם לפנות לבית דין תחילה וללבן את הנושא.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. השאלה למה הברירת מחדל היא שלמוסד מותר לגבות ?
    אולי שיהיה ההיפך שהמוסד יחפש היתר ולא כמו היום שהמוסד בגלל שהוא חזק הוא דורך על האדם הקטן.

    נקודה נוספת באם יתברר שיש שני דיעות בנידון. האם ההורים יכולים לומר קים לי כדעת האוסרים לגבות.
    ובאם המוסד יתחיל לאיים בפגיעה בילדים של ההורה במוסד, האם לא נאמר כאן דעביד איניש דינא לנפשיה במקום שהשני מזיק לו.

  2. לגבי השאלה האם מותר לגבות השבתי שלא תמיד נדון אותם שעושים שלא כדין, פעמים רבות יש הוצאות נלוות שהמוסד צריך להוציא וההוצאות עבור התלמידים ולכן זכותם לגבות. אם יש טענות נגדיות להורים הם יכולים להתאגד ולא לשלם עד שיביאו להם היתר מדיין שהגבייה היא הוגנת. אם המוסד יאיים בפגיעה בילדים אזי הדין שונה. ויש להתיישב בדבר. בכל מקרה אסור לפנות להלשנה ללא קבלת היתר ואחרי שמיעת הפרטים בצורה מדוקדקת.

  3. כתבתם שלפעמים יש למוסד הוצאות נוספות, ולכן לא ניתן לאסור עליו לגבות שכר לימוד שלא כחוק.
    האם יכול ההורה לומר למנהל המוסד "המוציא מחבירו עליו הראייה"?
    דהיינו הוכח לי שהתקצוב של משרד החינוך לא מספיק לקיום המוסד והוכח לי שהסכום שאתה מבקש הוא אכן הסכום הנצרך והמוסד לא גובה מעבר לנצרך?
    ועד שלא תוכיח לי אסור לך לחייבני לשלם?

  4. ואם יש ויכוח בין הממסד להורים אם זה סיבה הגיונית. מה עושים ?
    האם מותר להם לכפות על ההורים באיומים לשליחת ילדיהם הביתה על אף שזה בניגוד לחוק. או שבמקרה של איומים אלו מותר לפנות לרשויות