בראשית ברא

שאלה:

בסד
שלום לכבוד הרב
רשי בפסוק הראשון של התורה מביא את דרשת ר יצחק מדוע נפתח בבראשית ברא ולא בחודש הזה לכם
משום כוח מעשיו הגיד לעמו.וכן הרמב״ן מסביר איך זה בדיוק עוזר לישראל עם תשובתם לאומות.כעת השאלה שלי היא מדוע דווקא זה בא בתחילת התורה הרי גם אם היה בא בסוף התורה והתורה הייתה פותחת בחודש הזה וכו עדיין בשביל לענות לאומות העולם היינו יכולים לגשת לפרשת בראשית אחר האזינו והיינו עונים להם תשובה…
כלומר מה היתרון שבראשית באה דווקא בתחילת התורה?

תודה רבה

תשובה:

כוונת הרמב"ן שהסדר אינו השאלה כאן, אלא למה בכלל היה צורך לפרט ענינים עמוקים אלו שאין לנו בהם כלל השגה, ועל זה התשובה שיש בזה תשובה לטענת האומות. עכשיו בנוגע למתי לכתוב זאת, אדרבה, זה ברור שהסדר הכרונולוגי קובע לכתוב את מעשה הבריאה בתחילה… אם כותבים, ודאי זה המקום הנכון.

שבוע טוב.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. בסד
    ראשית תודה על המענה
    שנית השאלה שלי היא מדוע זה דווקא בתחילת התורה הרי גם אם בראשית תבוא בסוף התורה תהיה לה אותה תועלת לטענת האומות…מדוע ה' החליט שהתורה תפתח בבראשית ולא בהחודש כפי שרשי כותב?

  2. אסביר שוב, לפי הרמב"ן לא זו היתה שאלת רש"י!! השאלה היתה מדוע בכלל לכתוב דברים אלו שלא ניתן להבינם על בוריים, ועל זה השיב מה שהשיב. לגבי הסדר לא היתה שאלה וכנראה ברור שעד כמה שכותבים את זה, אז מן הדין לכתוב בתחילה כי זה תחילת הסיפור…