איך נותנים בנקל מעשר עני?

שאלה:

שלום, אם יש לי שיח של ירק בגינה ואני כל פעם קוטף ממנו קצת מה הדרך הכי טובה להפריש ממנו תרומות ומעשרות? האם לכתחילה אפשר להפריש בפעם אחת על כל מה שאקטוף בתקופה מסוימת לפי שיעור הכמות העתידית שאקטוף? בפרט לגבי מעשר עני (כשאני יודע בוודאות שזה שנת מעשר עני) הכמות היא מאד קטנה אני יכול לחלל את המעשר על מטבע ולתת את המטבע לעני? באופן כללי לגבי מעשר עני האם צריך לתת את דווקא את המטבע שחיללתי עליו או כל סכום שווה ערך למעשר?
תודה.

תשובה:

שלום וברכה

אין אפשרות לעשר על מה שעדיין לא נתלש, לגבי מעשר עני, אין חילול בעיקרון, צריך להביא את הפרי עצמו, רק אפשר לסכם מראש עם העני לקנות ממנו אותו תמורת מטבע, דבר כזה יכול להעשות גם עם גבאי צדקה כל שהוא, וכך תמיד לחלל על מטבע ולתת אותה לצדקה. הדרך הנוחה ביותר לתת מעשר עני, היא לקחת בתחילת השנה סכום כסף שאתה חושב שיכסה את כל המעשר עני של השנה, לתת אותו לעני – גבאי צדקה בהלוואה על תנאי שהוא יפרע רק ממעשר עני, וכך כל פעם שיש לך מעשר עני, אתה מזכה אותו לעני על ידי אחר, ומיד לוקח אותו בחזרה כחלק מפרעון החוב. דרך זו מבוארת ברמב"ם מעשר פרק ז'. יש שהקלו גם באופן של מכירי כהונה, כלומר שאם אתה נותן תמיד לעני מסויים, הוא נהפך להיות העני הקבוע שלך ואז גם בלי לזכות לו על ידי אחר ניתן להחשיב זאת כשלו ולקחת כפרעון חובו, וזאת על פי דברי הרמב"ם שם הלכה ו' שיש דין זה גם לגבי עניים ולא רק בכהנים. אמנם יש שהורו שדין זה אינו שייך בגבאי צדקה שכל פעם נותן לעני אחר… אלא רק בעני מסוים שכבר קיבל ממך שלוש פעמים ברצף ויש החלטה לתת לו קבוע.

שבת שלום.