שמיטה בעשבי ריח

שאלה:

האם לצמחי ריח יש קדושת שביעית? למל כשאני קוטף לואיזה להריח בשבת, האם נוהג בזה קדושת שביעית? אם אפשר לציין את המקור להלכה כדי שאוכל ללמוד זאת מהמקורות.
תודה רבה
אלון יצחק

תשובה:

הירושלמי פרק ז הלכה א מסופק בכך, והחזון איש בסימן יד דן בזה באריכות ומכריע לחומרא שנוהגת קדושת שביעית גם בעשבי ריח.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אבל מדוע לא לציין את רוב ככל הפוסקים האחרים שמכריעים לקולא שאין כל צל של פקפוק וחשש בזה שאין קדושת שביעית במה שלא כלה בזמן השימוש בו…
    כל הפרחים, עשבי ועצי הריח למיניהם אין בהם קדושת שביעית.
    מדוע להכריע את ההלכה לפי הדעה המחמירה הזו כאשר מדובר בדעת יחיד?
    אחרי רבים להטות, וכן אני יודע שהגאון החזו"א היה מעיקרי הפוסקים שעסקו בשמיטה אבל הרוב מכריע מאוד מאוד.
    הרי גם בעציצים בבית החזו"א חושש ובכל זאת פוסקים להלכה להקל לעבוד בהם כרגיל בשמיטה.

  2. רבים פסקו כחזון איש שיש קדושת שביעית בעשבי ריח, ראה ס' השמיטה לרב טיקוצינסקי פרק ז', שבט הלוי ח"ב סי' רב, ברית עולם פרק ה אות פז. הסברא שהזכרת שכיון שאינו כלה בשימושו אין בו קדושה היא גופא ספקו של הירושלמי.
    אני מניח אף כי לא ראיתי כרגע, שיהיו שיגידו שכיון שהירושלמי מסתפק בזה ושביעית בזמן הזה דרבנן ספק דרבנן להקל, אמנם מלבד שאין זה דרכנו בכל שאלה דרבנן לומר ספק דרבנן להקל ובכך לבטל את עולם הפסיקה והעיון… גם ידוע יסודו של החזון איש שכיון שהשביעית היא ספק שעיקרו דאורייתא, שהרי רק בזמנינו השמיטה דרבנן, והספק של הירושלמי קיים גם כאשר השביעית דאורייתא, זה נחשב כספק דאורייתא.