מדוע בני תורה מגלחים את זקנם?

שאלה:

שלום לכבוד הרב שליט"א

מדוע הרבה מן בני ישבה הליטאים אינם גודלים זקן ופאה כמו שעושים החסדים?

יש הרבה חשיבות שתלמידים צריכים להתגלח ואינני מבין מדוע? הלא הפך נראה יותר טוב?

ידוע שהגודל מינימלי של פאה הוא ברוב המכונות מספר 2 וזה חצי סנטימטר.

גם על זקן כל עקר שאינו יגלח בהכלים האסורים או הדומיהם בפעולתם.

מ"מ כך עושים גדולי ישראל, וכאשר יש קהילה שלמה שכך עושים יותר קל לאנשים.

אשמח לקבל חוות דעת

תשובה:

שלום וברכה

ככל שמגלחים באופן המותר, במכונה עם כשרות טובה, או במשחה, ומשאירים פאות הראש בשיעור של 5 מ"מ, אין בכך כל איסור. הנהגות שאין בהם חשש איסור אלא ענין על פי קבלה, או נושא של מראה יהודי וכדומה, זה לא הדבר שאנחנו חייבים להלחם עליו… יש מספיק דברים בבסיס. עצם הגילוח אצל בחורי ישיבה השתרש בציבור הליטאי, כאשר מעמד בני הישיבה במזרח אירופה היה ירוד מאוד, והיו מושפלים ומבוזים, והיה צורך להעניק להם מראה מערבי מכובד, וחשיבות, וכך הגיע החינוך לחליפה קצרה וגילוח זקן, כובעים בהירים וכו' כמו שניתן להבחין בתמונות ישנות. נכון שהיןם זה כבר לא נדרש ובני התורה במעמד מכובד בציבור החרדי, ואדרבה, מי שאינו כזה מתקשה למצוא את עצמו… אבל זה נשאר ואין בכך איסור. [וכן עדיין הרבה פעמים מצוי שהדבר מעניק איזה נכבדות לאותו שהולכים כן, ומתוך כך הם תופסים בתחושת רצינות וחובה את עצמם ולא בקלות וחוסר יסודיות, ולכן יש בזה ענין מועיל]

ברכה והצלחה חורף טוב ובריא.