סכך שנשאר כל השנה על הסוכה ומעליו גג – להגביהו

שאלה:

אני שואל למרות שנוגע למעשה רק בשנה הבאה.

הסכך שלי קבוע משנה לשנה, ואני רק מסיר הגגון.

1. אני מחדש בה דבר דהיינו מעט סכך אני מוסיף כל שנה, האם עדיין צריך להגביה הסכך שכן נשאר לי משנה לשנה ?
2. במידה וצריך להגביה, האם מספיק מצד אחד, או שצריך להגביה לגמרי, או שמועיל שאני מרים בצד אחד, ואח"כ מהצד השני,
[דהיינו לא להרים בפעם אחת את כל הקנה, אלא קודם צד אחד, ואח"כ הצד השני של הסכך]

תשובה:

שלום וברכה

ראשית לעצם הענין. כאשר הסכך נעשה לשם צל, או לשם חג, ואתה מכסה אותו אחר כך בגג שמגן בעצמו משמש ומגשם, יש מחלוקת בין הפוסקים אם צריך לחדש בו דבר [ואם עצם הסרת הגג אינה נחשבת חידוש דבר], ומכל מקום להלכה יש להחמיר לחדש ולהגביה את הסכך כיון שאתה דר שם בקביעות כל השנה [כמובן במידה ויש שם דיורים של בית, אפילו לעיתים, אם זה רק לצניעות, ולא אוכלים שם וכו', זו עוד מחלוקת, גם כשאין גגון].

לא די להוסיף מעט סכך, צריך להגביה את הסכך הקיים ולחזור ולהניחו לשם צל.

אפשר להגביה בשני הצדדים בזה אחר זה.

מקורות:

ראה ביכורי יעקב סי' תרלה ס"ק א, משנה ברורה תלו ס"ק ח ולעומת בסד' עמק ברכה. וע"ע שו"ת אבני נזר או"ח סי' תעג אלו תשמישים נחשבים דיורים. וע"ע חלקת יואב תנינא סי' ג.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. ראה קובץ מבית לוי ח"ב עמ' כב [ונראה מדבריו שם שדי בהגבהה מצד אחד בלבד, אבל זהו חידוש]. אמנם ראיתי שיש שהחמירו בזה לכן מי שיכול להרים כל קנה כולו, יותר טוב.