נזק למאוורר

שאלה:

שלום עליכם.
התארחנו בדירת אירוח בצפת, המארח העמיד לרשותינו מאוורר עומד (יחסית חדש). במסגרת המשחקים של הילדים הם פגעו בטעות במאוורר וגרמו לכך שהבסיס שלו שמחובר אליו עם בורג גדול התנתק ממנו והיה נראה שההברגה נהרסה ולא רק השתחררה.
בעל הבית ביקש כי נרכוש עבורו מאוורר חדש ואני סברתי שעלינו לשלם רק את הנזק או את עלות התיקון.
הוא טען שאין לו פנאי לעסוק בתיקון ואינו מבין בזה.
מהניסיון שלי עם מאוורר דומה יש צורך בהברגה של בורג קודח חזק שפותר את הבעיה.
מה הדין הנכון ?
הוא ויתר על הנזק אך אני מעוניין לשלם את מה שמגיע לו
כיצד מחשבים את הנזק ? (עלות של מאוורר חדש פחות עלות של מאוורר כזה עם התקלה)

בתודה מראש וחג שמח

תשובה:

שלום וברכה,

אין חובה לשלם מחיר של מאוורר חדש אלא לשלם את תיקון המאוורר. אם אין אפשרות לתקן את המאוורר יש לשלם על ירידת הערך של המאוורר – לשום מחיר של מאוורר חדש מול מאוורר שנשבר לו ההברגה.

בהצלחה.

מקורות:

שולחן ערוך חושן משפט הלכות שאלה סימן שמד סעיף ב

"כשישלם השואל, שמין לו השברים, שאם שאל כלי ונשבר שמין לו השברים כמו שהיו שוים בשעת השבירה ונותנים לבעלים, ומשלים עליהם. ואם הוזלו בין שעת שבירה לשעת העמדה בדין, שמין אותם כמו שהיו שוין בשעת שבירה. וכן אם שאל בהמה ומתה, שמין כמה היתה שוה הנבלה בשעה שמתה, ונותן לו, ומשלים לו עליה".

וכתב הסמ"ע (שם ס"ק ד) סמ"ע סימן שמד ס"ק ד

שמין לו השברים כו'. ילפינן לה מדכתיב [שמות כ"א ל"ד, ל"ו] והמת יהיה לו, וקי"ל לו לניזק קאמר, שהוא צריך לטפל במכירת נבילה, וכן הדין בכל המזיקין. אבל בגנב וגזלן אין הדין כן וכמ"ש הטור והמחבר לקמן סימן שנ"ד [סעיף ה'] ושס"ב [טור סעיף י' ומחבר סעיף י"ג]