ספק על הפתיל תכלת

שאלה:

שלום,
אני נוהג ללכת עם פתיל תכלת של עמותת "פתיל תכלת" שלפי הבנתי התכלת שלהם בעלת הסיכויים הגבוהים ביותר להיות התכלת המקורית.

אני יודע שבאופן כללי יש נטייה לא לעודד ללכת עם פתיל תכלת, אבל אשמח לקבל תשובה בכל זאת בבקשה…

למרות הכול אני כן הולך עם פתיל תכלת. קניתי טלית עם פתיל תכלת, אך פישלתי וזה לא פתיל תכלת של עמותת "פתיל תכלת". אני לא זוכר של מי זה, אבל אני חושב שהיה כתוב שם תכלת של ראדזין אבל אני לא בטוח בזה.

השאלה שלי מה עושים במצב כזה?
אני יודע שבאופן כללי לא מומלץ ללכת עם פתיל תכלת..
ויש לי ספק לגבי התכלת של הטלית, שאולי היא לא המקורית. מותר לי להשתמש בכל זאת? (למרות הספק)
אם לא, מה אני עושה עם הטלית? (לתרום/למכור – עלול להכשיל את הרבים).. לקנות חדשה?
*חשוב לציין שאני אשכנזי
תודה רבה מראש!

תשובה:

אינני יודע מנין שמומלץ לא ללכת עם תכלת, על כל פנים התכלת של ראדזין זה משהו אחר לגמרי שעשוי מדג וכבר התברר בלי שום ספק שאין זו התכלת של התורה ואין כל ענין בזה כרגע. אתה יכול ללכת עם הציצית והיא לא פסולה, אבל אין בזה קיום של ענין התכלת למי שמהדר בכך. אין בעיה בעצם הטלית, אפשר להתיר את החוטים ולהתיר בה ציציות חדשות, תעזר באברך מקומי.

חג שמח.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. הטעם ששמעתי וקראתי ממורי הוראה רבים שלא להטיל תכלת בציצית היא מאחר ואין זה יישור קו עם דרכם של גדולי ישראל שלא נהגו בכך מטעמם אע"פ שאלה גם אלה מודים שרבו הראיות לכך שחילזון הארגמן הוא החילזון שהשתמשו בו להטלת תכלת ובציצית בפרט. ולדעתי הדבר ברור שאם גדולי ישראל היו מורים בפירוש שאין להטיל את התכלת הנ"ל בציצית דבריהם לא היו שבים ריקם אלא שעיקר דבריהם הוא שלא ניתן לסמוך את ידי הנוהגים ולהורות כן אבל רבים עושים זאת מכל מקום מתוך חיבה למצווה וגדולה אהבה שמקלקלת את השורה.