הכנסת פנס מהסוכה לבית ביום טוב

שאלה:

שלום האם מותר להכניס פנס/מנת חירום שלא מחובר לחשמל כמובן (אלא נטען ומאיר מהבטריה שנטענה קודם בחשמל), מהסוכה לבית כאשר יורד גשם שלא יתקלקל, כמו כן אני מבין להחזיר חזרה פשוט שאסור . תודה וחג שמח !

תשובה:

שלום רב

מצד הסברא אכן נראה שאין איסור לטלטל כזה פנס בשבת, שכן אף אם הוא נחשב כלי שמלאכתו לאיסור נתיר את טלטולו לצורך גופו, ואפשר שהוא בכלל נחשב כלי שמלאכתו להיתר. אולם הוראת הגרי”ש אלישיב היתה שכל נורה פלורוסנטית היא בכלל מוקצה של שלהבת ובטעם הדבר ראה מה שכתבנו כאן. במקרה שהזכרת נראה בעיני שיש להקל בפשיטות, כי אין לנו סיבה של ממש לאסור, מלבד סוג של תקנה כזו… ונראה לי שהמנהג להקל. אמנם בפוסקים דנו אם נחשבים כלי שמלאכתו להיתר או כלי שמלאכתו לאיסור, ראה אגרות משה ח"ג סי' נ, שו"ת להורות נתן ח"י סי' לו, שבט הלוי ח"ח סי' קסז ועוד רבים, לכן מותר לטלטל רק לצורך שימוש ולא סתם על השולחן או כדי שלא ינזק.