האם מותר בתפילה שתתקבל בגלל זכות שעשיתי?

שאלה:

שלום וברכה.
האם מותר לומר בתפילה: ה' תראה איך התגברתי לפניך במצוה הזו, ואיך אני עושה ככה וככה, אנא תן לי את שאלתי?
זכורות לי 2 מימרות חז"ל סותרות. מצד אחד, חזקיה שאמר 'זכרה לי אלוקי לטובה', תלו לא בזכותו אלא בזכות דוד אביו.
מצד שני למדתי שחנה התפללה "אמרה חנה לפני הקב"ה רבש"ע שלשה בדקי מיתה בראת באשה ואמרי לה שלשה דבקי מיתה ואלו הן נדה וחלה והדלקת הנר כלום עברתי על אחת מהן?"
רואים כאן שהיא אמרה "תראה ה' אני צדיקה בזה וזה, אנא תענה לי".
אשמח לביאור, תודה רבה

תשובה:

אין איסור לומר כך אבל זה לא מומלץ ואסביר: כאשר אדם בא ומדבר בזכות עצמו בשעת התפילה, המתחייב הוא שאכן יבדק משמים אם הוא ראוי… לא הייתי רוצה לעמוד בבחינה הזו… מי יכול להעיד על עצמו שהוא זכאי למשהו… הסגולה הכי טובה זה לבוא ולומר איני ראוי לכלום, ואני בוש ומתחרט על מעשי, אבל אנא ה' הרי אתה רחום וחנון, חון אותי מתנת חינם! בבחינת כדלים וכרשים דפקנו דלתיך…

שיתקבלו התפילות.

חג שמח.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. כידוע ספר נחמיה לא נחשב במנין התנ"ך כספר נפרד בפני עצמו אלא כחלק מספר עזרא וחז"ל כבר עמדו על כך ואמרו שהוא אכן לא זכה שיקרא ספרו על שמו או בגלל שהוציא לעז על הראשונים (פרק ה פסוק טו וְהַפַּחוֹת הָרִאשֹׁנִים אֲשֶׁר-לְפָנַי הִכְבִּידוּ עַל-הָעָם, וַיִּקְחוּ מֵהֶם בְּלֶחֶם וָיַיִן אַחַר כֶּסֶף-שְׁקָלִים אַרְבָּעִים–גַּם נַעֲרֵיהֶם, שָׁלְטוּ עַל-הָעָם; וַאֲנִי לֹא-עָשִׂיתִי כֵן, מִפְּנֵי יִרְאַת אֱלֹהִים) או בגלל בקשות למענו ובזכותו (פרק יג פסוק יד זָכְרָה-לִּי אֱלֹהַי, עַל-זֹאת; וְאַל-תֶּמַח חֲסָדַי, אֲשֶׁר עָשִׂיתִי בְּבֵית אֱלֹהַי–וּבְמִשְׁמָרָיו ופסוק כב גַּם-זֹאת זָכְרָה-לִּי אֱלֹהַי, וְחוּסָה עָלַי כְּרֹב חַסְדֶּךָ.וכן הוא חזר על כך בארבעת המילים האחרונות בספרו זָכְרָה-לִּי אֱלֹהַי, לְטוֹבָה.)