לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

לימוד תורה לרפואת פלוני

שאלה:

שלום , אבקש לשאול שאלה מוסרית השקפתית.
ניקח לדוגמא יהודי: 90 אחוז מהזמן אדם זה לומד תורה כי נצטווה בכך, כי הוא מאמין בכך והוא אוהב את זה, בלב שלם.
לגבי העשר אחוז הנותרים, או מדי פעם, האם מותר ללמוד תורה על מנת לקבל שכר?
מצד אחד כל הזמן אנו אומרים שיהיה לימוד זה לעילוי נשמת, לרפואת, להצלחת, אבל גם אז אנחנו לומדים בשביל ללמוד ומקווים שעל הדרך זה יעזור לנו בצורכי החיים שלנו.
אבל האם להתנות מראש- אני עכשיו לומד כך וכך , אפילו שבכלל לא בא לי רק בשביל שיתקיים כך וכך , האם דבר שכזה מותר? האם זה נראה כמו עושה עסקאות עם הקב"ה ולא ראוי?
פעם שמעתי תלמיד חכם גדול , כאשר שמע שאישה אמרה לבעלה, "טוב בסדר אני אלך להתפלל אפילו שאני לא חייבת מעיקר הדין", אז אמר אותו תלמיד חכם, "למי היא עושה טובה לפי הלשון שבה ענתה? הרי הקב"ה כלל לא זקוק לתפילתה, רק לעצמה היא עושה טוב".
אותו דבר לגבי שאלתי, הלימוד לשם השגת מטרה אולי זה נראה כך כמו אותו אישה?
שאנחנו מוכנים לעשות טובה וללמוד בתקווה שנקבל משהו בתמורה.
מקווה שלא הארכתי מדי.
אודה לתשותבכם.
חג שמח.

תשובה:

שלום וברכה

נענה בקצרה מחמת העומס העצום באתר היום ערב חג: חכמים אמרו "האומר סלע זו לצדקה על מנת שיחיה בני הרי זה צדיק גמור", והסיבה לכך באופן פשוט, משום שאמנם הוא מתעורר לתת כדי לזכות שיחיה בנו, אבל הוא גומר בדעתו לתת בלב שלם בכל מקרה ושמח עם המצוה בלי קשר לשכרו. כך גם בענינך. אין לכך סתירה עם דברי אותו רב, טובה בודאי אינו עושה לאף אחד, אבל זה לא סותר לשלימות הנתינה. ומה לעשות, צריך דירבונים…

חג שמח.