אמירת ויהי נועם / מוקצה בשבת וחג / רחיצה בשבת

שאלה:

שלום לרב כמה שאלות: (מחילה על הטרחה, אבל כמה זמן שאת השאלות הללו רציתי לברר ).
1. בערבית של מוצש מתי לא אומרים שובה + יושב בסתר עליון אלא מתחילים מ ואתה קדוש?
2. האם אוכל שלא ראוי לשימוש בשבת (מלאווח/איטריות לא מבושלות) האם הם מוקצה? ומה הדין אם רוצים להוציא מאכל וכדי להגיע אליו צריך להזיז או להרים את המלאווח/הפסטה?
3. מקלחת במים חמים בשבת:
האם יש אופן שבו מותר להתקלח בשבת במים חמים?
אילו תנאים צריכים להתקיים כדי שהדבר יהיה מותר האם זה משנה אם יש לנו דוד שמש או דוד חשמל והאם זה משנה אם הוא עבד לפני שבת או לא עבד?
4. אם אני מעוניין בפרי ואני רואה שהפרי נמצא במקרר בשקית קשורה..
האם יש ציור שבו אסור (עכ"פ מדרבנן) להתיר את הקשר? והאם תמיד יהיה מותר לקרוע במקום להתיר או שגם בקריעת השקית יש בעיה?
5. ביום טוב, האם מותר לקחת ענפים/עצים שהבחנו בהם ברצפה ולשים במנגל (כדי שייסיעו בהבערה) או שאם לא חשבנו על כך מראש הם מוקצים?
תודה גדולה לרב על התשובות.

תשובה:

שלום וברכה

1. מנהג בני אשכנז שלא לומר ויהי נועם ואתה קדוש בכל מוצאי שבת שיש יום טוב באמצע השבוע, בקרב בני עדות המזרח יש שנהגו כך לגבי אמירת שובה, ובארץ ישראל רבים נהגו כדברי החיד"א בסי' רצה שאומרים שובה כרגיל.

2. אסור להזיז כיון שהוא מוקצה, אפשר למשוך את הדבר המותר אף שעל ידי זה המוקצה יזוז מאליו בטלטול מן הצד, אבל לטלטל את המוקצה עצמו אסור, ולכן יש להתארגן היטב בענין זה לפני שבת.

3. אין להתקלח במים חמים בשבת, ראה כאן הקישורים המורחבים.

4. קריעת השקית וקלקולה מותרת, להתיר את הקשר [כאשר הוא קשר כפול], אסור.

5. אם לא חשבתם מראש הם מוקצים לגמרי.

חג שמח.