התניה בהסכמה על קנס בגין ביטול שיעור פרטי

שאלה:

שלום, לעיתים לקוחות של שיעורים פרטיים מבטלים שיעור בהתראה קצרה.
פעם או פעמיים זה בסדר , יותר מזה זה מעליב ומציק ופוגע בסדר העבודה.
האם ניתן להתנות עם תלמיד/הוריו שאם יבטלו שוב בהתראה קצרה של פחות מיממה ישלמו על השיעור?
כלומר מראש לומר אם ביטלתם פעמיים תוך יממה בסדר בפעם השלישית והלאה תאלצו לשלם על מחיר מלא השיעור/חלק ממנו.
כמובן שכבוד הרבנים מבינים שכל שיעור שהתבטל יש הפסד ממנו כי יכל להתקיים אחר במקומו.
שאלותיי הן:
1.האם זה ראוי לדעתכם.
2.האם מבחינה הלכתית זה מותר.
3.באם זה מותר הלכתית. האם ניתן לתבוע על כך בבית דין, (סתם בשביל הסקרנות לא חושב שמישהו יתבע בשביל 100 שקל שיעור פרטי) כלומר שלא עמדו בתנאי- ביטלו תוך יממה ולא רוצים לשלם על השיעור.

תשובה:

שלום וברכה,

ראוי וטוב להתנות שאם התלמיד לא יודיע על ביטול יממה לפני השיעור יהיו חייבים ההורים לשלם על כך. ואם התנו כך מראש גם בבית דין יחייבו את ההורים לשלם על שיעור שהתבטל ללא הודעה מראש.

בהצלחה.

מקורות:

שיעור שהתבטל ללא הודעה מראש יש אופנים שחייבים לשלם ויש אופנים שלא חייבים יש לבחון כל דבר לגופו. אבל אם מתנים מראש על כך ודאי חייבים, וראוי להתנות כן כדי שלא להיכנס לספקות, ונכון להתנות כן כיון שהמלמד משקיע מזמנו ולא אמור להפסיד.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אם מתנה מראש הרי שהשכירות היא על תנאי ואין צריך קניין. אם אחרי תחילת העבודה התנה יש לעשות קניין, כיון שאין אפשרות להתנות אחרי תחילת העבודה.