שתיית יין הקידוש על ידי אחד המסובים

שאלה:

שלום,
לאחרונה אני משתדל לשמור על דיאטה ולהימנע כמה שיותר משתיית סוכרים. הבעיה שבשבת שותים הרבה מיץ ענבים/יין בקידוש.
1.האם אשתי יכולה לקדש עבורי/במקומי?
2.האם אפשר לדלל מיץ ענבים במים, ואם כן כמה?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

לכתחילה המקדש צריך לשתות מלוא לוגמיו, זה לא הרבה כל כך, לפי שיעור הגר"ח נאה מדובר ב45 מ"ל בסך הכל, כרבע כוס חד פעמית רגילה… במידה וזה לא אפשרי אם אחד השומעים שותה כמלוא לוגמיו זה גם טוב.

לדלל מיץ ענבים במים הורה הגרי"ש אלישיב שאי אפשר, מפני שזה מקלקל אותו ולא נחשב כיין מזוג, אמנם ההכרעה המקובלת שכן ניתן לערב עד 49% אלא שחשוב לדעת שיש חברות שונות שכבר במפעל מערבים מים ואם תוסיף, כבר ירד משיעור זה…

שבוע טוב.

מקורות:

ראה שו"ע סי' רעא סעי' יד ובמשנה ברורה שם.