ספק הזיק בשוגגאונס בדוכן ד' המינים

שאלה:

אדם שהוציא אתרוג בצורה הראויה והעדינה מתוך הקופסה והבחין כאילו הפיטם נפל, והסתכל באמת ראה שאין פיטם ושחלקו השני נמצא בתוך השקית.
אבל קשה מאד לומר שבמציאות היה בגללו, כי הרים עדין וכד', מה שיותא מסתבר שכנראה הפיטם היה תלוי על בלימה, או לחוץ בשקית וכד' וכל פעולה עדינה גרמה להפלתו.
הוא שאל את המוכר האם לפצות אותו, והמוכר התחמק מלענות, אלא אמר לו שאם זה הוא אז כן, ואם זה לא הוא אז לא…כמובן שאין את אליהו הנביא שיגיד. אבל כאמור ההוצאה של האתרוג היתה בצורה מקובלת וסטנדרטית.

תשובה:

שלום וברכה,

אם הלקוח הוציא את האתרוג בצורה ראויה ועדינה ולא עשה שום פעולה חריגה – פטור מתשלומי נזקין. וגם אם הוא אכן הפיל את הפיטם פטור, כיון שאם הפיטם נפל מנגיעה קלה סימן שהפיטם לא היה תקין.

בהצלחה וחג שמח.