מפטיר יונה

שאלה:

האם ניתן להעלות במנחה ביום כפור לעליה שלישית בן אדם שאינו יודע לברך אפילו את ברכות ההפטרה , ולכן נגש לוי שקורא את ברכות ההפטרה ואת ברכותיה

תשובה:

בלתי אפשרי, העולה צריך לברך, ויש להעלות רק אדם שיודע לברך ולקרוא היטב כדין.

חג שמח.

מקורות:

עי' בית יוסף אורח חיים סימן קלט: וה"ר דוד אבודרהם (עמ' קלא) כתב על ההיא דרבי עקיבא ומכאן יש ללמוד ק"ו לאותם שעולים לקרות בתורה שאינם יודעים אפילו אות אחת שאינם רשאין לעלות וצריך למחות בידם שלא יעלו וכתב רבינו סעדיה שאם הם צריכים לזה האיש שאינו יודע לקרות שיעלה לפי שהוא כהן או לוי ואין שם אחר זולתו יראה שליח ציבור אם כשיקרא לו מלה במלה יודע לאמרה יכול לקרות ואם לאו לא יעלה עכ"ל ועוד יתבאר זה בסימן קמ"א (ד"ה ומ"ש רבינו) בסייעתא דשמיא:

ובשו"ע שם ס"ב: מי שאינו יודע לקרות, צריך למחות בידו שלא יעלה לספר תורה; ואם צריכים לזה שאינו יודע לקרות, לפי שהוא כהן או לוי ואין שם אחר זולתו, אם כשיקרא לו ש"צ מלה במלה יודע לאומרה ולקרותה מן הכתב, יכול לעלות; ואם לאו, לא יעלה. וכן עי' בס"ד: כל הקורים מברכים לפניה ולאחריה, ופותח הספר קודם שיברך  ורואה הפסוק שצריך להתחיל בו ואחר כך יברך; ולאחר שקרא,  גולל ומברך. (הגה: ובשעה שמברך ברכה ראשונה יהפוך פניו על הצד, שלא יהא נראה כמברך מן התורה (כל בו); ונראה לי דיהפוך פניו לצד שמאלו).