הוצאה כספית ע"י האשה ללא ידיעת הבעל

שאלה:

האם מותר לאשה לתת לבנה סכום כסף שלא על דעת בעלה ? מדובר באשה שעובדת ויש לה הכנסה מעבודתה ונתנה סכום לבן הנשוי והבעל – אם היה יודע על כך היה מתנגד.

תשובה:

שלום רב,

זה בעיה. הדין הוא שאישה יכולה לתת צדקה במתנה מועטת משום שההחה היא שבעלה מסכים לכך, ראה שו"ע יו"ד סי' רמח. ולכן היום אישה הנושאת ונותנת בבית יתכן שיכולה גם מעבר למתנה מועטת אולם זה גם כפוף להנחה הזו שמן הסתם בעלה מקפיד. ולכן אם במקרה כזה ידוע ובודאות שהיא מקפיד ואינו מסכים א"כ כיצד היא יכולה לתת מתנה כזו לבנה? אמנם הפוסקים דנים בהגדרת הכסף שהיא מרוויחה מעבודות שאינם מתפקידה של האישה וכפי שמקובל היום האם זה שייך לה או לבעלה, ויש בזה מחלקות הפוסקים. אולם בשו"ת שבט הלוי ח"ב סי' קיח תמה על הערוך השולחן שמסיבה זו כתב שאם היא נתנה צדקה ממעות אלו אין הגבאי חייב להחזיר. ולדעת השבט הלוי ודאי שאין לאישה לתת מתנות מכספים אלו, עיי"ש.