א. פיוס חבירו בערב יום כיפור ב. טבילת נשואות. ג. שתית דבר מר בשיעורים

שאלה:

א. כתוב בשו"ע שאם ביקש מחילה וחבירו לא נתפייס יודיע בפני עשרה. האם כך לנהוג? לכאור' זה ממש לשה"ר לכנס עשרה אנשים שלא יודעים מהסיפור ולהודיע להם שפלוני מסרב למחול לי.
ב. מה לעשות באנשים שאני יודע שנכשלתי כנראה בלשה"ר עליהם. אך אם אפילו אגיד להם ברמז שאולי דיברתי עליהם לשה"ר [אפילו בלי לפרט ובלי להגיד שבאמת דיברתי], הם יעלבו מאד. אך ביקשתי מחילה כללית והם מחלו לי.
ג. לשה"ר שלא פגע בהם בפועל בשום דבר, לא בממון ולא בכבוד, רק אולי הוריד את ערכם בעיני מי שאפילו הם לא מכירים. האם צריך מחילה מחבירו, או רק בין אדם למקום.
ד. האם נהוג בפועל שנשים נשואות טובלות בעיו"כ בימי טהרתן?
ה. מתי מורים שגם חולה שצריך לשתות שיעורים ינסה לשתות משהו מר ומתי מורים לכתחילה לשתות משהו מתוק

תודה על כל השנה של תשובות נפלאות, המשיכו בזיכוי הרבים!
אם קשה לענות על כל השאלות בעיו"כ, אשמח לקבל מענה אפילו אחרי יו"כ

תשובה:

שלום וברכה

1. כוונתך שלושה, עשרה זה לאחר שמת, אבל שים לב למה בצורה כזו אין סיכוי שיסלח… מי שמרגיש שלספר שפלוני לא סולח לו זה לשון הרע, בהכרח מבין שהמעשה שעשה אינו חמור כל כך… באופן כזה, אין סיכוי פלוני יסלח לו…

2. ידועה הוראת רבי ישראל סלנטר באופן זה שלא לספר לאותו אדם שדיברו עליו לשון הרע, אין הצדקה לצער אותו לצורך כפרתך.

3. בודאי צריך מחילה.

4. לא נהוג, אולי מתי מעט.

5. אף פעם לא מורים לחולה שמותר לשתות, שישתה מר, מר מורים רק למי שצריך תרופה ורוצה לקחת עם מעט מים.

גמר חתימה טובה

הצטרף לדיון

5 תגובות

  1. אצלנו בעירנו ישנם הרבה מקוואות של גברים שפתוחים בעיו”כ עם שעות לנשים. ככל הידוע לי וכפי שזה נראה, רוב הנשים כן טובלות. הבעיה היא בימי הליבון. שכן אז הרי ע”פ עיקר דין דאורייתא כשאשה רואה פעם בחודש זה הרבה מעבר לפתחי נדה ואין חשש לזיבה מה שאומר שאין צורך בשבעה נקיים. כך שטבילה באמצע הימים הללו מטהרת אותה לבעלה וכשתטבול בשנית בסוף הימים יהא זה בחשש ברכה לבטלה.

  2. אני גר בשכונה של אברכים הכוללת כמה אלפי אברכים בירושלים עיה"ק ולא שמעתי לאשה שטובלת בזמנינו, אבל אין לי התנגדות לכך, כמובן למעט אשה בשבעה נקיים, זה מנהג ותיקין ויש לו מקורות רבים.

  3. אשמח אם המגיב יהושע יאמר באיזה עיר הוא גר? ובהכוונת איזה רב זה נעשה?
    זה ממש מוזר…. בכל הערים החרדיות שאני מכיר מעולם לא שמעתי על זה