שאלות

שאלה:

שלום כבוד הרב ,
אני חושבת שהשאלות שלי לא תמיד נשלחות כי לא רואה במייל אישור שהשאלה נשלחה .
1.שאלתי מקודם על כתם ייתכן וגדול מגריס על חולצה לבנה ( באיזור הכתף) מה הדין ?
2.דבר נוסף, נתקלתי בשאלה הלכתית שמישהו שואל לגבי פדיון נפש לא זוכרת אם לפני ראש השנה או כיפור והתכוונתי בלי נדר גם לעשות לבני הבית .
בהקשר זה , האם פדיון נפש זה פדיון כפרות ?
מה הסכום לכך ואיך עושים זאת ?
שאלתי את בעלי לגבי פדיון כפרות שאת זה כן נוהגים לעשות בלי נדר והוא לא זכר איך עושים ואמרתי שזה דרך בית הכנסת .
האם יש חשש לנדר אם לא עשיתי פדיון נפש לפני ראש השנה ואם לא יצא לי לעשות לפני כיפור?
האם יש חשש לנדר לגבי המקום בו עושים פדיון כפרות( כי אמרתי לו כביכול שיעשה ( בלי נדר) דרך בית הכנסת ושראיתי מעטפה כם אצל אבא שלו, אז הוא הבין שמתכוונת לבית כנסת ספיציפי גם בלי שאמרתי את השם ?
אם אמרתי לבעלי שזה דרך הבית כנסת האם חייב לעשות דרך הבית כנסת .לא ציינתי איזה בית כנסת אבל התכוונתי לבית כנסת מסויים ולדעתי גם הוא התכוון לאותו בית כנסת .
מה הסכום לפדיון נפש וכפרות לאדם אם אחליט בלי נדר לתת?
3. אם ייעדתי סכום מסוים ממעשר לבית כנסת שציינתי את שמו ואז בעלי נתן מכספו ולא השתמש במה שנתתי לו .מה עושים ? שמתי סכום נוסף בצד בלי נדר כדי שיתן ועד היום לא התפלל בבית כנסת הזה . זה נחשב לנדר ? שחייב לתת דווקא לבית הכנסת שציינתי את שמו ? ואמרתי לו מפורשות שזה מיועד לשם בלי נדר ולא לבית כנסת אחר .
4. בתי נכנסה לבידוד ונלחצתי ואמרתי לבעלי שהוא ישאר איתה עד שתקבל תשובה שלישית ושאני לא אשאר . נכנסתי לפחדים בגלל ההריון אך נראה שהוא לא יכול להישאר מחר . מה שאמרתי נחשב לנדר?
תודה רבה לכבוד הרב !

תשובה:

שלום וברכה

1. אין חשש כלל כי זה בכתף ולא יכול להגיע מאותו מקום.

2. אין כאן שום נדר. פדיון נפש זה לא פדיון כפרות, אבל את לא צריכה לעשות. פדיון כפרות עושים בערב יום כיפור, לוקחים כסף ומסובבים מעל הראש ואומרים זה חליפתי זה תמורתי זה כפרתי, זה הכסף ילך לצדקה ואני אכנס ואלך לחיים טובים ארוכים ולשלום.

3. אם יעדת כסף לצדקה מסויימת יש לתת דוקא לשלם ולא לשנות, אבל אם אמרת "בלי נדר" ומהיכרותי עם שאלותיך אני בטוח שאמרת כך, אפשר לשנות.

4. אין כאן שום נדר.

בשורות טובות.