שינוי שם / בין הישראלית מגוי כיצד עולה לתורה?

שאלה:

שלום כבוד הרב,

מזמן לא כתבתי כאן. ברוך השם מצאתי לעצמי כבר בית כנסת קבוע ואני מתפלל לרוב את כל תפילותיי במניין.

אני שוקל לשנות את שמי לשם עברי, אך ישנה בעיה – לא מזמן שיניתי את שם משפחתי משם משפחתו של אבי לשם משפחתה של אמי. ויש הגבלה של 7 שנים לשינוי נוסף במשרד הפנים.

עניינים נוספים (אשמח (להתייחסות לפי פסקאות:

1. מצד מסוים, השם הפרטי הגלותי שלי לא באמת מפריע לי, אני יהודי מרחם אמי וזה העיקר – ובאמת בא לי ליצג את עדתי שסוף סוף אחיי היהודים הישראלים ישיכלו להבין שגם יהודי ברית המועצות לשעבר הן אשכנזים יהודים בני יהודים ויכולים להיות שומרי מצוות ומשכילים בתורה ובהלכה וכו'. אבל קצת מפריע שבקרב מתפללי בית הכנסת אני היחיד בעל שם גלותי.

2. האם למרות ההגבלה החוקית של משרד הפנים אני בכל זאת לשנות שם אצל רב שבבית הכנסת יקראו לי בשם עברי?

3. אבי אינו יהודי, ושכמציעים לי לעלות לתורה מה לומר את שם אבי בכל מקרה או אמי היהודיה (הבנתי שאפשר גם את שם סבי – אביה של אמי, שני הוריה של אמי יהודים למען הסר ספק).

תודה כבוד הרב

תשובה:

שלום וברכה

אין כל משמעות הלכתית לכך שזה עדיין לא רשום במשרד הפנים, כל עוד קוראים לך בשם היהודי הרי הוא נעשה שמך לכל דבר וענין.

לעלות לתורה תוכל בשם אבי אמך, כמבואר מדברי הרמ"א בסימן קלט סעיף ג. יש גם מנהגים אחרים, אבל תוכל לנהוג כדברי הרמ"א.

גמר חתימה טובה ובהצלחה.

מקורות:

ראה ט"ז ופרי מגדים שם מה שכתבו על דברי הרמ"א.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה רבה כבוד הרב.

    כשאעלה לתורה שיצוין: "שמי בן שם אביה" של אמי או שנכדו של?

    אשמח אם תוכל לפרט
    כיצד מעשית אני עושה את התהליך שם שינוי שם אצל הרב? לחפש רב שמתמחה בכך (ראיתי שיש רבנים שעוסקים בכך)? או לפנות לרב בבית הכנסת שלי בדבר שינוי השם?

  2. 1. כאילו הוא אביך. פלוני בן פלוני.
    2. אין כזה דבר מבין בשמות, כל שם יהודי שורשי בעל משמעות טובה ומסורת יהודית ארוכה, הוא טוב. למשל: אברהם יצחק יעקב משה אהרן יוסף דוד ראובן שמעון לוי יהודה יששכר זבולון דן נפתלי גד אשר בנימין חגי נחום דניאל צבי זאב דב חיים יחזקאל ישעיה יהונתן וכו'. תבחר לך מה שאתה אוהב, ותבקש מרב בית הכנסת שיבצע.