מזוזה בפתח שמהבית לחצר

שאלה:

היכן קובעים מזוזה בפתח שיוצאים ממנו לחצר? אם זה חלון ויטרינה או דלת יציאה, וכן אם יש יציאה מהחצר לרשות הרבים.
תודה

תשובה:

כאשר החצר פתוחה לרשות הרבים ומובילה ממנה לבית אין מה לדבר שהיא חייבת במזוזה לימין הנכנס לבית, וכמו שערי העיר שחייבים במזוזה מטעם זה. אולם אם החצר אינה פתוחה לרשות הרבים ובאים לדון ולחייבה מצד עצמה, נחלקו בכך הדעות: החזון איש צידד שיתכן שאינה חייבת במזוזה כיון שלא עושים בה כיום תשמישים כמו פעם לשטיחת פירות טחינה ואפייה, ראה בדבריו בסי’ קסח ס”ק ו, אלא שמכל מקום כתב לקובעה ללא ברכה, לימין הנכנס מהחצר לבית. אולם מנהג ירושלים היה לחייבה במזוזה ולדעתם יש להניח את המזוזה לימין הנכנס מהבית לחצר, שכן כך הוא דרך השימוש בה,וכך נראה בט"ז בשם מהרי"ל, וכך נהגו בקהילות החסידים והספרדים. ראה אור לציון ח”א סי’ יד.

נמצא איפוא, שלדעת החזון איש וכן מנהג רבים מבני התורה היום כמובא בשבט הלוי ח”ג סי’ קנ יש לקובעה לימין הנכנס מהחצר לבית, ולמנהג ירושלים הדין הוא להיפך, ובכל מקרה אין לברך על קביעתה.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. הבנתי, שאם יש יציאה לרחוב מהחצר מזוזה מימין הנכנס לבית, האם זה משנה אם אין רגילות להיכנס לחצר מהרחוב דרך הפתח הזה? ואם זה משנה דלת או ויטרינה?