שמיעת תחזית מזג האויר מיד בצאת השבת

שאלה:

האם מותר לשמוע תחזי מתינוק שנשבה שהקליט תחזית מזג אוויר בשבת מיד לאחר זמן יצאת השבת או שאסור בכל גוונא גמר חתימה טובה

תשובה:

שלום וברכה

מצד ההקלטה אין כל כך חשש, כיון שכאשר אתה שומע עבר כבר זמן רב מספיק שיכול היה לעשות זאת במוצאי שבת. הבעיה היא, שאת כל המידע הזה שהוא מקליט, הוא וחבריו אספו בשבת עצמה תוך חילול שבת רב. וזה לוקח זמן רב יותר עד שניתן לומר שיכול היה לעשות זאת במוצאי שבת. ולכן, כדי שלא להכשל באיסור של הנאה ממעשה שבת, יש להמתין כמה שעות לאחר צאת השבת, ורק אז לשמוע את התחזית. ואף שההמתנה "בכדי שיעשו", כלומר שניתן לבצע את הדבר במוצאי שבת, נאמרה בעיקרה על מעשה שבת של גוי שעושה בעבור יהודי באיסור, כבר כתב הפרי מגדים [שכה כב, וראה מאור השבת א יח בשם הגרי"ש אלישיב והגרש"ז אויערבך לצדד להחמיר כדבריו] שיש שהחמירו בזה גם במומר שמחלל שבת בפרהסיה, ולכן יש להחמיר בזה ככל שהדבר ניתן. [כל זאת אם לא נחמיר כדברי הריב"ש שכיון שהדבר נעשה עבור ישראל הוא נאסר עולמית].

שבת שלום ובשורות טובות.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. מסופקני אם היום עובדים על זה בצורה ידנית. יש היום כ"כ הרבה מכשירים וטכנולוגיה שאוספת את המידע בצורה אלקטרונית אוטומטית שלא כרוך בחילול שבת. (יתכן שיש בזה עובדין דחול ואיוושא מילתא ויש לדון אך חילול שבת לכאורה זה לא)