כוסות הרוח ומתיחות בשבת

שאלה:

שלום,
האם מותר לעשות טיפול בכוסות הרוח בשבת או שיש בזה איסיר משום רפואה?
השאלה היא גם לגבי מתיחות – האם הדבר מותר בשבת?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה
אף על פי שחכמים אסרו רפואה בשבת גזירה שמא יבוא לשחוק סממני רפואה, נאסר לעסוק ברפואה בשבת גם אם אינה כרוכה בנתינת סממנים, וכפי שמבואר בשולחן ערוך סי' שכו סעי' ובמשנה ברורה שם לגבי נתינת כלי מים חכמים על הבטן כדי לשכך כאב. הרעיון הוא, שכל דבר שיש לו רפואה בסממנים, גם כאשר אתה עוסק ברפואה אחרת הדבר אסור.
שבת שלום
מקורות:

שולחן ערוך אורח חיים הלכות שבת סימן שכו: אסור ליתן ע"ג בטנו כלי שיש בו מים חמין, ואפילו בחול, מפני הסכנה שפעמים שהם רותחים. (אבל מותר להחם בגד וליתנו על בטנו) (טור).

משנה ברורה על שולחן ערוך אורח חיים הלכות שבת סימן שכו סעיף ו: (יט) ואפילו בחול – וכ"ש דאסור בשבת שמא ישפכו עליו ונמצא כרוחץ בשבת כ"כ רש"י והר"ן ולפ"ז אם החמין בכלי סגור [שקורין ווארם פלאש] שרי אבל לפירוש התוספות דהטעם משום דמינכר שהוא לרפואה וגזירה משום שחיקת סמנים גם בזה אסור [קרבן נתנאל] ולצורך גדול יש להקל: