האכלת קטן ביום כיפור – ספייה?

שאלה:

רציתי לשאול האם מותר לתת לילדים לאכול ביום כיפור? הן מצד האם האוכל הוא מוקצה והן מצד ספייה וכן מצד שהרי לא נוטלים ידיים בבוקר עד הסוף. או שמא צריך לתת לילד לקחת הכל לבד בלי שהמבוגר יגע באוכל. ובמידה וכן נותנים להם האם יש קודם ליטול ידיים מלא

תשובה:

שלום וברכה

מוקצה ודאי זה לא כיון שזה מיועד לקטנים, השאלה לגבי ספייה: למעשה נהגו להקל שאין בזה איסור ספייה.

מקורות:

הכרעת רוב הראשונים ביומא עח ב שאין איסור ספייה לקטן ביום כיפור, וכן פסקו הטור והרמ"א תרטז. במנחת חינוך מצוה שיג מצדד שאסור לספות לקטן אוכל בידים כל עוד הוא יכול לסבול את התענית, אבל האחרונים דחו דבריו, ראה חלקת יואב סי' א ומרחשת ח"א סי' יז.

טור אורח חיים הלכות יום הכפורים סימן תרטז: התינוקות מותרין בכל אלו חוץ מבנעילת סנדל שאין חוששין כל כך אם לא ינעלו אבל בשאר דברים שהם מצטערים אין למונען מהם ומותר להאכילן בידים כתב הר"י מותר לומר לעו"ג לרחוץ התינוקות אפילו בחמין שהוחמו בו ביום דסתם תינוק חולה הוא אצל חמין ודבר שאין בו סכנה אומר לעו"ג ועושה ומ"מ מחנכין אותם להרגילם במצות ומונעין מהם מאכל שעה אחת או יותר ממה שרגיל

שולחן ערוך אורח חיים הלכות יום הכפורים סימן תרטז: התינוקות מותרים בכל אלו, חוץ מבנעילת הסנדל, שאין חוששין כל כך אם לא ינעלו. הגה: ומותר לומר לנכרי לרחצן ולסוכן; אבל להאכילם, אפילו בידים שרי (טור).