אמירה לגוי בשמיטה

שאלה:

האם מותר לבעל עסק לגינון לשתול פרחי נוי במסגרת עבודתו בגינות ציבוריות על ידי נוכרי

תשובה:

שלום וברכה

אמירה גוי אסורה בשמיטה, ובודאי כשהוא פועל שלו שלכמה פוסקים הוא נחשב כשליחו ממש, אבל גם בלא זה, אסור. בפרט, שכל הנדון בענין זה הוא כאשר הגוי עושה בשלו עבור הישראל, אבל כאן הרי מדובר שיהודים שוכרים את החברה הזו כדי לעשות עבודות קרקע, ונמצא שבעלי המקום, און העיריות השונות ודאי עוברים איסור גמור… והיהודי מכשיל אותם.

מקורות:

בס' מעדני ארץ סי' יג דן בארוכה באיסור אמירה לגוי בשביעית, ומוכיח שאינו תלוי במחלוקת הידועה האם איסור אמירה לגוי נאמר רק בשבת או בכל האיסורים, אלא כאן אסור לכל הדעות, או בגלל שהשביעית היא גם שבת – שבת הארץ, או משום שמלבד האיסור לגברא – לאדם לעבוד בשדה, יש חובה שהקרקע תשבות וכאן היא אינה שובתת, ועוד טעמים.