תרומות ומעשרות בשנת מעשר עני

שאלה:

כשמפרישים מעשר עני ודאי יש בכל זאת לכלול בנוסח מעשר שני ולומר "אם שנה זו היא שנת מעשר עני הרי זה מעשר עני" ? ואם כן צריך גם לייחד מטבע לחילול כמו שכתוב בנוסח למורות שזה מעשר עני ודאי?

תשובה:

ככלל, אם אנחנו יודעים בודאי שפירות אלו הם של שנת מעשר עני אין צורך להפריש מעשר שני, אלא שכאשר יש ספק, ופעמים רבות יש ספקות, למשל בירק שנגמר גידולו בשנה השניה ונלקט בשלישית יש ספק לאיזו שנה לשייכו ויש להפריש מספק ולהתנות שאם הוא חייב מעשר שני יהיה מעשר שני, וכן בפירות כאשר יש ספק אם חנטו לפני ט"ו בשבט או לאחריו, יש להתנות כנ"ל. ולאחר שפודים יש לתת את המטבע לעניים.

מקורות:

משפטי ארץ פרק טז.