שמיטה בבית

שאלה:

בס"ד

שלום הרב!
1) לגבי הפקר השדה בשנת השמיטה. האם עניין ההפקר הוא גם לדברים שאינם לאכילה כפירות וירקות. כגון הדסים, פרחים וכו'…?
2) מה הוא סדר העדיפיות מבחינת צריכת פירות וירקות בשמיטה (אוצר בית דין, היתר מכירה, יבול נכרי וכו…)

תשובה:

שלום וברכה

1. דבר שאין בו קדושת שביעית, כמו פרחי נוי ללא ריח עצי סרק וכדומה, אין צורך להפקיר [העבודה בהם אסורה, אבל להפקיר לא צריך].

2. אוצר בית דין ויבול נכרי שניהם טובים [באוצר בית דין חובה לשמור קדושת שביעית, ולגבי יבול נכרי יש בזה מחלוקת כידוע], היתר מכירה כדאי להמנע מלאכול, לדעת פוסקים רבים זה אינו מועחל כלל, כיון שאין כוונה אמיתית למכירה ועוד טעמים, וזה לא בר תוקף. כמובן שגם אוצר בית דין חייב כשרות מהודרת, לדעת שאכן זה נעשה כראוי ללא הערמה.