התרת נדרים לבית הכנסת

שאלה:

מי שלא זוכר אם שילם את נדריו לבית הכנסת וגם הגבאי אינו זוכר,האם מועיל התרת נדרים שעושים בערב ר"ה?

תשובה:

סתם התרה כללית לא מועילה. ראשית כלל לא סומכים על ההתרה לגבי נדר ספציפי כיון שלא פירטת אותו בפני המתירים, שנית אין מתירים נדרי צדקה אלא מדוחק, ויש לדון אם כאן זה דוחק, תלוי בכמה כסף מדובר ומה יכולותיך וכו', שלישית, אבל זו כבר הרגשת הלב שלי, כאשר יש סיבה ספציפית לספק על נדר מסויים ניחא, אבל אם זה סתם זלזול והזנחה, נראה שעדיף לשלם ואז פעם הבאה כבר לא דוחים, אלא משלמים מיד לאחר שבת בלי להתמהמה. כמובן יש לזכור שהרבה פעמים אומרים בעבור שיתן "בלי נדר", ואז אין חשש נדר.