הבדלה לפני מוצאי שבת

שאלה:

מי שמחויב בנדר להוציא שבת רק לפי שיטת חזון איש או רבינו תם-

1. אם הוציא שבת בזמן הרגיל- זה נחשב שיצא ידי חובת הבדלה ורק אסור בעשיית מלאכה בפועל בגלל הנדר או שלא נחשבת לו הבדלה בכלל וצריך לחזור ולהבדיל?
2. יש הבדל בין מנהג טוב ג' פעמים לנדר מפורש לעניין זה?
3. יש הבדל אשכנזים לספרדים בשאלות אלו?

תשובה:

שלום וברכה

הבדלה מעיקר הדין ניתן לעשות כבר בשבת מפלג המנחה, אף שגם אחרי הבדלה עדיין שבת ואסור במלאכה עד הלילה, אלא שלא עושים זאת כי זה "דבר התמוה לרבים", ממילא גם מי שמקבל על עצמו שלא להוציא שבת לפני רבינו תם, הוא יכול להבדיל קודם [מזמן פלג המנחה לרבינו תם], ולא יעשה מלאכה עד זמן רבינו תם.

שנה טובה ומבורכת.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. ובנושא דומה, אם נהג ג' פעמים להמשיך תוספת שבת במוצאי שבת לפחות חצי שעה-
    כי חשב שכך הדין לחומרא- יש כאן נדר בכלל או שיכול להסתפק מעיקר הדין גם ב 3 דקות תוספת שבת בלי התרת נדרים?

    יש הבדל בין אשכנזים לספרדים בזה?

  2. להבהיר את השאלה ברשותכם:
    יהודי שנהג להוציא שבת כל הזמן לפי השיטה הרגילה. שיטת הגאונים.
    וכעת החמיר ג' פעמים והוציא לפי שיטת החזון איש/רבינו תם-
    האם כיוון שכל השנים מרכיב התוספת זמן שנהג היה כ15 דקות לפי הלוחות ולפי המשנה ברורה- הוא צריך להוסיף 15 דקות תוספת שבת גם ליציאת הכוכבים לפי החזון איש/רבינו תם?

    יש הבדל בין אשכנזים,ספרדים או תימנים בזה?

  3. הבנתי נכון שלא צריך התרת נדר ספציפית לתוספת שבת המדוברת כאן-
    כי סומכים על המודעה שמסר בהתרת נדרים בערב ראש השנה, ואין כאן נדר?
    וזה לפי אשכנזים, ספרדים, תימנים וכל העדות?

  4. נכון לגמרי, נראה לי שאתה סובל מסוג של חרדה בענין זה, כדאי לטפל בזה, זה לא יעזור לך לשאול שוב ושוב, זה ימשיך להטריד אותך, כדאי להתייעץ כיצד להפיג את החרדה.