האם יש מצוה לאכול פירות שביעית?

שאלה:

שלום וברכה,

רציתי מה זה אומר קדושת שביעית? והאם זה נכון, (ואם כן למה) שיש חשיבות מיוחדת לאכול מהפירות והירקות שגדלו בארץ בזמן שנת השמיטה? ואיך זה מתקשר לקדושת שביעית?

תודה רבה מראש

תשובה:

שלום וברכה

קדושת שביעית, פירושו שחלה קדושה על הפירות שגדלו במטע של יהודי בשנה השביעית, ואסור להפסידם, אלא רק לאוכלם כדרכם, וגם לא למוכרם כדרך שרגילים בכל השנים, אלא רק להפקירם או לחלקם, אסור להוציאם לחו"ל, ועוד כמה דינים.

לגבי השאלה האם יש מצוה לאכול פירות שביעית נחלקו הדעות, הרמב"ן כידוע מונה מצוה זו בס' המצוות, והיתה שבת הארץ לכם לאכלה, ונראה מדבריו שאין כוונת הכתוב רק לאסור את הדברים הנ"ל, אלא גם לצוות לאכול את הפירות כפשוטו, וכן הבין בדבריו המהריי"ט אלגזי חלה ב,יד ועוד אחרונים. אולם בשו"ת שרידי אש ח"ב סי' צ מאריך לבאר שאין מצוה באכילת פירות שביעית ויש רק איסור לנהוג בהם באופנים הנ"ל, ולזו היתה עיקר כוונת הרמב"ן.