מלאכת גוי ביום טוב

שאלה:

שלום, קהילתנו בחו"ל רוצה להזמין לחם לקידוש של יום טוב במאפיה של גוים שנבדקה ומודלקת על ידי יהודי פעם בשבוע. האם אפשר להזמין לחם טרי שיאפו ויביאו ביום טוב עצמו?
התשלום מבוצע בסוף החודש. שהרי מלאכת האפייה הותרה ביום טוב.

תשובה:

שלום וברכה

אם המאפיה רחוקה מבית הכנסת מרחק גדול שהוא באופן כזה המצריך הובלה ברכב, ודאי אין להקל, שהרי בעצם ההזמנה אתה בעצם נהנה ממלאכה האסורה בחג של הנסיעה ביום טוב שבה יש איסור ואיננה כמו האפיה שהיא מותרת בשבת. אבל גם אם זה סמוך ובמעט טירחה אינו צריך להוביל ברכב, בכל זאת מכיון שמשא ומתן אסור ביום טוב, הרי שגם כאן יש קנייה ומכירה ורישום וכל עניני המקח והממכר שהם נעשים ביום טוב והם מלאכות אסורות, ולענין זה לא מספיק שהתשלום על כך הוא מגיע רק בסוף החודש. [ומלאכת נכרי עבור יהודי אסורה גם ביום טוב, כמו שמפורש בתוס' בבבא מציעא דף צ עמוד א שכתב וז"ל, אבל הכא דאיסור לאו שרי – אף על גב דבמס' מו"ק (דף יב.) אמרינן דבשביעית וחולו של מועד אסור אמירה לנכרי התם משום דשבת ויו"ט חדא מילתא היא וגזרו אטו שבת, עד כאן לשונו, וכן נפסק גם להלכה בטור ובשולחן ערוך].

שנה טובה.