החזן מאריך בסיום הברכה – עניית אמן

שאלה:

שלום כבוד הרב, 1)אם חזן מאריך בסופי הברכות בחזרת הש"ץ למשל, צריך לשים לב להתחיל לענות אמן רק כאשר מסתיימת לגמרי המילה האחרונה של הברכה?
השאלה קיימת בפרט כאש החזן מאריך בניגון סוף ברכה, ואם לא מספיק מרוכזים בשמיעת הברכה, יש תחושה שצריך כבר לענות אמן, כי המנגינה בסגנון סיום ברכה..
2)וכשהחזן מאריך באמירת "ואמרו אמן" לענות כשמתחיל "ואמרו אמן" כי זה לא הקדיש עצמו כבר, ואז יש הפסק בין עיקר הקדיש לעניה.. או לחכות לסוף "ואמרו אמן"?

תשובה:

כשהוא מאריך בברכה עצמה אכן יש להזהר להמתין שיסיים, אבל כאשר מאריך בואמרו אמן זה אחרת, ראה משנה ברורה סי' קכד ס"ק לה שיש לענות בתוך כדי דיבור לברכה עצמה, ולכן אם החזן מאריך בואמרו אמן יש לענות לפני שסיים, והובאו דבריו בזה בשו"ת תשובות והנהגות ח"א סי' צא, והעיר שהציבור לא מקפידים על כך, ויש להזהר. ומכאן אזהרה לחזנים שלא יאריכו ולא ישבשו, אלא יסיימו כראוי ולא יכשלו הרבים בעניית אמן שלא במקומה.

שבת שלום ושנה טובה ומבורכת.