כפרה על גזל מחנויות שונות

שאלה:

שלום כבוד הרב,
ימי הדין מתקרבים והשתדלתי לעשות עם עצמי חשבון נפש.
אני בעלת תשובה ומשתדלת להמשיך ולהתחזק בתשובה.
בעברי גזלתי לא מעט מחנויות מזדמנות.
איני יודעת באילו סכומים גזלתי מהחנויות ואיני זוכרת מאילו חנויות גזלתי.
(אני זוכרת 3 חנויות בלבד אך את הסכומים שבהם גנבתי אני לא יודעת).
מאוד הייתי רוצה לכפר על אותן הגזילות אך המצב הכלכלי אינו מאפשר לי להוציא סכומים גדולים (גם איני יודעת באילו סכומים אך משערת שזה מגיע למספר אלפים הכל ביחד).
האם כבוד הרב יכול לעזור לי ולהגיד לי איך ניתן לכפר על אותן העוונות?
בנוסף יש בגד שלקחתי בעברי (הוא כבר לא אצלי) מבחורה שאין לי שום דבר לגלות את שמה או ליצור איתה קשר.
ודבר נוסף הוא חנות שעבדתי בה בעברי שבה הייתי עושה הנחות ללא רשות המנהלים, איך ניתן לכפר על כך?
תודה מראש על העזרה

תשובה:

שלום וברכה,

ראשית כל, אשרייך שאת חוזרת בתשובה ומתקדמת בעבודת השם. במקום שבעלי תשובה עומדים אין צדיקים גמורים יכולים לעמוד. המשיכי בדרכך ותעלי מעלה בעבודת השם.

החנויות שמהם גזלת, אם את יודעת מיהם החנויות ולא הוחלף בעלות בחנות עלייך לשלם להם, ואם את לא יודעת את הסכום עלייך לשלם את המחיר שנראה לך שאת חייבת.

לגבי חנויות שאת לא יודעת ממי גזלת, או שחנויות שהוחלפו הבעלים יש לעשות עם הכסף צורכי רבים, דהיינו לתת את הכסף למקום ציבורי, כגון בית כנסת, מקווה או מתנ"ס. את לא חייבת לשלם את כל הסכום בבת אחת את יכולה לעשות הוראת קבע קטנה לאחד ממקומות הנ"ל ולאט לאט התשלום יכוסה.

לגבי השאלת הבגד מחברה, יש לנסות לאתר אותה. אם אין אפשרות לאתר עלייך לשמור את הבגד בבית, או לרשום את ערכו בפנקס שמור ואז תוכלי לעשות בבגד כרצונך.

לגבי השאלה של הנחות שהיית עושה בחנות, עלייך לפנות לבעל החנות ולהודיע לו על כך ולבקש את מחילתו. אם קשה לפנות לפנות בעצמך תוכלי לשלוח חברה שתעשה במקומך.

בהצלחה ושנה טובה.