דיני קדימות בצדקה

שאלה:

לרבנים שלום רב,
רציתי בבקשה לשאול, האם יש דיני קדימות בצדקה?
האם תרומה לחולה שקולה לתרומה לעני?
האם תרומה ליתום שקולה לתרומה לאדם עם משפחה מרובת ילדים?
אשמח לדעת אילו פוסקים דנו בנושא זה ומה הכריעו אם ניתן.
כמו כן , כיום, כיצד מתבצע הדבר באופן פרקטי? ממה שאני מבין מאחר וארגוני צדקה מפוקחים על ידי רבנים או ממש מנוהלים על ידם , אני מניח שלפי שיקול הדעת של הרב הוא "מבליט" את המקרים הקשים, אבל למשל כאשר יש שני מקרים "שקולים" אזי כל אדם ילך אחר נטיית ליבו? מי שמצטער יותר על גורלם של אביונים יתרום להם ועל ידי כך גם ישמח ועל כך הדרך?
תודה!!

תשובה:

יש בודאי דיני קדימה שונים, למשל עניי עירך, קירבת משפחה, תלמידי חכמים ועוד. אבל כמובן יש משקל גם להתעוררות הלב, ואם סיפור מסויים מעורר אותך ואתה רוצה לתרום, זה נפלא!

מקורות:

על דיני קדימה בצדקה ראה מאמרו של הגאון רבי יוסף פליישמן עלון המשפט כאן.