מסירת מודעה

שאלה:

הפקדתי פיקדון בגמח, הגמח קרס, הנהלת הגמח מציע לי פשרה על חלק מהכסף, בתנאי שאחתום על הסכם והסדר 'אי תביעה' שלא אתבע אותם.
האם מועיל מסירת מודעה שחתמתי רק באונס כדי להציל את החלק שקיים?

תשובה:

שלום וברכה,

ניתן למסור מודעה בפני שני אנשים כשרים ולכתוב שטר על המודעה ואז לבטל את המחילה.

בהצלחה.

מקורות:

בשו"ע סימן רה מבואר שיש הבדל בין מסירת מודעה על מכירה לבין מסירת מודעה על מתנה, שבמתנה העדים לא צריכים להבחין שמדובר באונס, אבל במכירה שמקבל כסף צריכים העדים לראות את האונס כדי לכתוב שטר מודעה. עוד מבואר שם שמחילה דינה כמתנה, ופשרה דינה כמכר שצריכים העדים להכיר את האונס. במקרה שלך לא ברור שהפשרה שהם מציעים דומה לפשרה שמוזכר בשו"ע הנ"ל, שם מדובר שיש לשני הצדדים טענות נגדיות, ועל זה נאמר שפשרה דינה כמכר. אבל אם אין לגמ"ח טענות פטור אלא שאין להם כסף ורוצים לשלם חלק הרי זה כמתנה שאין העדים צריכים להכיר באונס.