בחירה חופשית

שאלה:

שלום כבוד הרב , האם אני אחראי לכל הרצונות והמעשים שלי לפי התורה הקדושה ?

ודבר נוסף חשוב , האם אני אחראי לנטייה מינית ? או שזה גזירה מלמעלה (לא משנה אם נולדים עם זה או לא )

והאם עבירות בילדות עד גיל 20 שעשיתי אותם בלא יכולת להכיר באחריות מלאה ובחירה חופשית על מעשיי למרות שהייתי מודע למצב שהוא שלילי וכדומה… , העוונות נחשבות ?

כיום אני כבר גדלתי ואני מצליח להכיר בבחירה החופשית המלאה שלי , אך אני מתוסכל מהעבר האם אני עשיתי ולי האחריות לעשות את כל הרע הזה ?

אשמח שתענה על הכול תודה.

תשובה:

שלום וברכה

באופן כללי ברור הדבר שהאדם אחראי לכל מעשיו ובחירותיו, הרי זה מותר האדם מן הבהמה, שהאדם הוא בעל שכל ויכול ונדרש לשלוט במעשיו, בשונה מהבהמה שפועלת לפי תכונות הטבועות בה. רק כמובן, בורא עולם מכיר את חולשותינו ולא דן אותנו בדין מדוקדק, ומערב מידת הרחמים בדין, להבין מה גורם לנו וכו', ולשפוט אותנו בחסד בהתחשב בכל זה.

בכל הנוגע לעבר, מה יש לך להצער, הרי עשית תשובה! וכבר אמרו חכמים שמיש שב לה' יתברך מאהבה זדונותיו הופכים לו לזכויות!

שנה טובה ומבורכת.