שימוש בנכסי חברו ללא קבלת רשות

שאלה:

שלום וברכה
האם מותר לקחת חפץ ממישהו בלי רשותו המפורשת כשיודעים שהוא בטוח יסכים?
תודה רבה
יישר כוח

תשובה:

שלום וברכה,

נחלקו הפוסקים האם מותר לאדם להשתמש ברכוש חברו אם יודע בבירור שאם חברו היה יודע היה ודאי מסכים. ויש להקל בדבר.

בהצלחה.

מקורות:

נחלקו הפוסקים בדבר שאילו היה יודע היה מסכים האם מותר לקחת. דעת התוספות (ב"מ כב, סוף ע"א) שאנו פוסקים כאביי שיאוש שלא מדעת לא הוה יאוש למרות שאילו היה יודע שאבד ממנו היה מתייאש אינו נחשב ליאוש, וצריך שמאבד יתייאש בפועל. וכמו כן בהסכמה לא מועיל שאילו היה יודע היה מסכים, אלא צריך הסכמה בפועל. אולם הש"ך (סימן שנח) חולק על דברי התוספות וסובר שבאבדה אסור למוצא לזכות באבדה כיון שאינו מתייאש המאבד ואילו היה יודע שהיא נמצאית ביד המוצא לא היה מתייאש, אבל כאן אם היה יודע היה מסכים, ולכן מותר להשתמש ברכוש כאשר אומד את דעתו שאילו היה יודע היה מסכים. הקצות סימן רט, ה וסימן רסב, א חולק על דברי הש"ך ופסק כדעת התוספות. אולם הנתיבות סו, כח. קצה, א. קצז, ד העלה כדעת הש"ך. ולכן יש להתיר להשתמש ברכוש חברו כאשר ברור לו שאם היה כאן ויודע היה מסכים.