חלוקת מגרש של שותפים

שאלה:

שלום רב,
אני וחבר קנינו מגרש לבניית בית דו משפחתי, וסיכמנו שאני יבנה את הבית בצד ימין של המגרש, וחברי יבנה את הבית בצד שמאל של המגרש.
מלכתחילה חשבנו לחלק את המגרש שווה בשווה, נניח שהמגרש הוא 500 מ"ר, כל אחד מקבל 250 מ"ר.
לאחר זמן התברר לנו שבעקבות שצד שמאל של המגרש פונה לכיוון כביש ראשי, נהיה חייבים להרחיק את בניית הבית של החבר שבצד שמאל ב5 מטר מגבולות המגרש (כשבדרך כלל די להרחיק 3 מטר),ויוצא שלחבר שלי יהיה שטח צר יותר לבניה, אבל ישאר לו חצר גדולה.
יש לציין שהוא לא מפסיד שטח בניה, כי המקסימום שאפשר לבנות זה 140 מ"ר והוא יכול לנצל את המטרים בבנייה על הגובה.

השאלה היא איך באמת אנו אמורים לחלק את המגרש, האם מסתכלים על גודל המגרש שלשניהם יהיה אותו חלק, או לוקחים רק את השטח שמותר לבנות בו, ואת זה מחלקים לשתיים,

מקווה שהשאלה מספיק ברור.

תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

אין אפשרות לחלוק בצורה שכ"א יקבל 250 מ"ר כיון שלאחד יכול לבנות בצורה רחבה ואחד יבנה רק בחלק קטן לגובה. מאיד לא ניתן לחלק בצורה שאת החלק הראוי לבנייה יחלקו בשווה כיון שאז האחד יקבל חצר גדולה מאוד – שני מטר שלא ראויים לבנייה וגם שטח שווה לשני. לכן צריך שמאי מקרקעין שיחלק בצורה שהאחד מקבל חצר גדולה ואז יקבל פחות שטח ראוי לבנייה. מאידך השני יקבל יותר שטח ראוי לבנייה אבל לא יקבל חצר גדולה. דהיינו להעריך גם את גודל החצר וגם את שהטח הראוי לבנייה.

בהצלחה.