נגיעה מעל המרפק ללובש חולצה קצרה / בגרביים ושרוכים

שאלה:

א. רציתי לשאול האם למי שרגיל ללבוש חולצות קצרות החלק שמעל המרפק עד הכתף גם נחשב למקום מכוסה שמצריך נטילה אם נגע?
ב. רציתי לשאול האם כשאני לובש חולצה קצרה ומשלב את הידיים כך שרק גב היד נוגע בחלק המכוסה האם צריך ליטול ידיים?
ג. האם נגיעה בגרביים ללא מגע בעור כף הרגל נחשב לטמא וצריך נטילה, או האם אני קושר את השרוכים ללא מגע בנעל.. ?

תשובה:

1. המקום מעל המרפק נחשב מקומות המכוסים גם לאנשים שרגילים ללכת עם חולצה קצרה, ולכן חשוב להקפיד שלא לגעת שם, ואם נוגעים צריך נטילה לפני תפילה, לענין שאר ברכות ולימוד תורה, יש להקל בשעת הדחק גם בנקיון בעלמא בלי מים, וכמו כן לא צריך נטילת שתי הידים אלא רק היד שנגע, כך הכרעת המשנה ברורה שם על פי דברי המגן אברהם בסי' צב ס"ק ו. המקור לכך שהוא מקומות המכוסים גם לנוהגים לגלות, ראה אגרות חזון איש סי' ד וארחות רבינו ח"א עמ' טו.

2. אין הבדל.

3. אם הם נקיים ולא מזוהמים בזיעה יש להקל, ראה פסקי תשובות סי' ד אות כב.

שבוע טוב ומבורך.