שכח לברך ברכת המזון במקום שאכל

שאלה:

שלום כבוד הרב,
אני בן עשר ורציתי לשאול,
אכלתי פיצה ושברכתי ברכת המזון חשבתי על בן אדם שהיה במדבר ואכל לחם ואז הוא נוסע ברכב שלו איזה 10 קילומטר משם האם הוא צריך לחזור לשם כדי לברך ברכת המזון או שהוא צריך לברך בבית?
אשמח לתשובה

תשובה:

שלום וברכה הלל ידידי, תמיד אני נהנה משאלותיך החכמות. ניכר שאתה יודע שברכת המזון בשונה מבורא נפשות למשל, זו ברכה שצריך לברך במקום בו אכלו, כמבואר בשולחן ערוך בסימן קעח סעיפים ד-ה. ואכן, גם מי שהלך משם עליו לחזור ולברך במקום בו אכל, אלא אם כן הוא אוכל במקום השני שוב כזית לחם. אמנם כבר כתבו הפסוקים, שאם מדובר בטורח רב, למשל הוא לא ברכב פרטי שבכמה דקות חוזר, אלא אכל בתל אביב בגני יהושע, ואז הוא עלה על אוטובוס לירושלים ובתחילת כביש ירושלים תל אביב נזכר שלא בירך… באופן כזה הוא לא צריך לבקש דחוף מהנהג לעצור בצד ולקחת מונית לגני יהושע וכו', סיבוב שיקח לו זמן רב לחזור שוב לאוטובוס לירושלים, והוא מברך באוטובוס מיד כשנזכר.

תצליח מאוד בלימודיך ועשה נחת ושמחה להוריך!