פרוזבול על חובות שזמן פירעונם אחרי השמיטה

שאלה:

האם כספים שמופקדים בפקדון בנקאי שזמן פרעונו לאחר שנת השמיטה מחויבים בפרוזבול?
האם יש הבדל בתשובה לגבי מקרה בו הפקדון נפרע לעו"ש בתוך שנת השמיטה ונסגר שוב עד לאחר שנת השמיטה?

תשובה:

שלום וברכה,

חובות שזמן פרעונם לאחר שנת השמיטה לא חל עליהם דין של שמיטת כספים ואין צריך פרוזבול. לא משנה מתי התחיל החוב, אלא אם בסוף שנת השמיטה אין חיוב על הלווה לפרוע כיון שלא הגיע זמן פירעון – אין השמיטה משמטת.

בהצלחה.

מקורות:

יש נדון רחב בפוסקים לגבי כסף שמופקד בעו"ש האם שמיטה משמטת או לא – האם נחשב שהבנק חייב ללווה, או שמא כיון שיכול למשוך מתי שרוצה נחשב כגבוי ואכמ"ל. אם זמן הפירעון חל אחרי השמיטה נמצא שבסוף שנת השמיטה שאז הוא זמן שמיטת כספים, אין הלווה חייב לפרוע, ואין השמיטה משמטת – שו"ע סימן סז סעיף י.