זיתים כבושים מגוי

שאלה:

שלום רב
קיבלתי זיתים כבושים מגוי שיש עימו קצת קשרי ידידות
האם אפשר לאכול אותם לכתחילה או שיש חששות שבגללם עדיף להמנע מלאכול
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

לכאורה אפשר לאכול.

חיוב מעשרות אין בזה כיון שאלו הם פירות גוי, כמו כן לגבי ערלה, אף שאיסור ערלה נוהג בארץ ישראל גם בשל נכרי, ואין הבדל להלכה בין זיתים של יהודי לזיתים של גוי, מכל מקום במקרה של ספק [ויש כאן ספק כי אפילו אם יש לו עצי ערלה הוא לא בהכרח זוכר ובודאי הכל התערבב לו יחד בלא שיתן ליבו לכך] יש להתיר מטעם אחר, שהואיל והגוי אינו מצווה על הערלה נמצא שהספק נולד בשעה שהזיתים באו לפנינו ולא במקום קביעותם במטע, ובאופן זה כיון שרוב העצים אינם ערלה, ניתן להתיר על סמך הכלל שכל דפריש מרובא פריש ומותר להשתמש בהם.

כמובן בהנחה שאין תבלינים שבחשש כשרות, אינני יודע כיצד מבצעים כבישה, דברי אמורים לגבי כשרות הזיתים עצמם בלבד.